• Školní plácek 2
          • Školní plácek 2

          • Od 2. do 20. 9. 2024. 

            Kreativní veřejný prostor pro učení, hru, pohyb a kulturu spojující předpolí ZŠ Solidarita s parkem Solidarita. Po dobu konání této unikátní akce bude dočasně neprůjezdná ul. Brigádníků v úseku ul. Solidarity a Turnovského. Zveme vás na doprovodný program, který je zdarma a je otevřen široké veřejnosti.

             

            Proč Školní plácek? 

             

            Nový školní rok vítáme opět otevřením Školního plácku. Vzniká tak již podruhé dočasný unikátní veřejný prostor, který na tři týdny promění klima i atmosféru v okolí školy. Děti budou mít možnost bezpečného pohybu mezi školou a parkem, prostor pro sportování, hry i kreativitu, rodiče a prarodiče možnost posezení a neformálního setkávání, učitelé se těší na možnost učit více venku. 

             

            Plácek ukazuje, že drobnými prvky lze zcela změnit funkci místa, kterým procházíme nebo projíždíme téměř každý den. Pomocí malých ramp se promění ve skatepark, díky několika stolkům poslouží jako neformální “kavárna” pro všechny generace. Mezi stromy vznikne galerie, na chodníku zase tančírna… Projektem si ověřujeme, že všichni můžeme svou aktivitou ovlivnit prostor kolem sebe, a to třeba jen změnou perspektivy a bez velkých finančních prostředků. Tvorbou či zkvalitňováním toho, čemu říkáme veřejný prostor, dětem ukazujeme, jaké hodnoty jsou pro nás důležité. Plácek je signálem směrem k dětem, říká jim, že jsou významnou součástí našeho společenství. A že kulturu v místě mohou vytvářet samotní sousedé včetně dětí

            Pokud veřejný prostor dokáže nekonfliktně navádět lidi tak, aby se vstřícně kontaktovali, je to pro mě nejvyšší míra jeho kvality. Josef Pleskot, architekt

            Projekt jde ruku v ruce s iniciativami usilujícími o zvýšení bezpečnosti v okolí školy. Radujeme se z nových zpomalovacích prahů a zvýšených přechodů, které přispěly k dodržování stávající zóny 30 i celkové bezpečnosti v lokalitě. 

             

            Prostor okolo základní školy je vždy cenný a přilehlé ulice či silnice mohou být výjimečné právě tím, že jsou v její blízkosti.


            Ze strany místních obyvatel zaznělo, že škola má neopečovávané pozemky, proč tedy expanduje ven? Budova naší školy nevzbuzuje pozornost svou velikostí, ale denně sem dochází více než 600 dětí různého věku, které tráví čas v bezprostředním okolí školy v různých časech a režimech (výuka, družina, školní klub, volný čas…). Silnice je jedinou bariérou mezi školou a přilehlým parkem. Díky Plácku se pro děti rozšiřuje prostor bezpečného pohybu nejen o kousek silnice, ale i o celou dolní části parku, kterou mohou bez přecházení silnice využít během výuky či pro volný pohyb a hry. To ale situaci neuspokojivých sportovišť pro naše děti samozřejmě neřeší ani dostatečně nekompenzuje. Zaslouží si samostatné řešení.

             

            “Škola má být místo setkávání a důležitý společenský bod. Plácek kultivuje dobré vztahy, trávení volného času, především ale nabízí bezpečné a příjemnější prostředí celé okolí školy. Nevýhod v dopravě jsem si vědom, ale škola má být v tomto případě dle mého na prvním místě.”
            (vyučující školy)

             

            Jaká pozitiva oceňovaly různé skupiny místních v minulém roce? Patří sem dopravní zklidnění, ale zejména to, že děti i rodiny začaly trávit více času venku a že nové místo pro navazování kontaktů a budování vztahů se ukázalo jako funkční. Na druhou stranou byla slyšet kritika na nedostatečný úklid plácku a zvýšený hluk při kulturních akcích. Ten bude letos nově zajištěn oddělením městské zeleně a čistoty MČ Praha 10.

             

            Prostor Plácku nevnímáme primárně jako místo, kde se má odehrávat nějaký festival nebo strukturovaný program. Naopak, vnímáme ho jako jako rozšíření bezpečného okolí školy a zároveň jakýsi pilotní veřejný prostor, který přináší pole možností, jak zde trávit čas po svém, setkávat se se sousedy. 

            Věříme, že ať už se rozhodnete Plácek využívat či nikoli, bude vám jeho konání dávat smysl alespoň z některého úhlu pohledu, které jsme naznačili v tomto textu.

            Pedagogové ZŠ Solidarita

             

            Ohlasy dětí a rodičů:

            Do parku teď chodíme každý den, hrajeme fotbal, kreslíme křídama, tancujeme tady. Je tu větší klid.

            “Je to naprosto skvělý a doufám, že zůstane natrvalo. Dopravní omezení sice občas znamená pár minut zajížďku, která se nás taky týká, ale bezpečnost a příjemné prostředí pro děti má mnohem větší hodnotu.”

                                                                 „Cítím se tu hodně dobře, můžu si tu hrát.“

            “Jsem nadšená. Dcera (10) tam tráví každé odpoledne s kamarády ze třídy (ještě nemají kroužky) a mám pocit, že je v bezpečném a příjemném prostoru. Beze strachu ji pouštíme. Ještě nikdy tolik nechodila ven.”

             

            Citace místních pocházejí z evaluační studie, kterou zpracoval Socionaut, z. s. pro organizaci Kreativní Praha, pořadatele loňského Školního plácku. Celé znění studie najdete zde nebo zde Socionaut_KP_Školní plácek_závěrečná zpráva.

            Organizátorem Projektu je ZŠ Solidarita a Městská část Praha 10. 

            Děkujeme za koordinaci Oddělení strategického rozvoje a participace MČ Praha 10.

             

             

          • Zahájení školního roku

          • Blíží se konec prázdnin a abychom vám zpříjemnili přechod z prázdninového modu do plného školního provozu, připravili jsme ve spolupráci s MČ Praha 10 na září opět Školní plácek - kreativní veřejný prostor pro učení, hru, pohyb a kulturu spojující předpolí ZŠ Solidarita s parkem Solidarita. Od 2. do 20. září, po dobu konání této unikátní akce, bude dočasně neprůjezdná ul. Brigádníků v úseku ul. Solidarity a Turnovského

            Organizace 1. školního týdne

            pondělí 2. 9. - všechny ročníky 1 vyučovací hodina s třídním učitelem od 8.00 do 8.45

            Provoz školní družiny bude ukončen ve 13.00

            úterý 3. 9. (den s třídním učitelem): 1. ročník - 2 vyučovací hodiny, 

            2. - 3. ročník 3 vyučovací hodiny, 

            4. - 6. ročník - 4 vyučovací hodiny, 

            7. - 9. ročník - 5 vyučovacích hodin

            středa 4. 9. (den s třídním učitelem) - 1. ročník - 3 vyučovací hodiny

            2. - 5. ročník - 4 vyučovací hodiny

            6. - 9. ročník - 5 vyučovacích hodin

            Od čtvrtka 5. 9. probíhá výuka dle standardního rozvrhu tříd.

            Úvodní třídní schůzky: 

            pondělí 2. 9. 2024 v 17:00 hod. - 1. třídy 

            pondělí 2. 9. 2024 v 17:00 hod. - výjimečně pro 6. třídy (kvůli termínu adaptačních kurzů)

            pondělí 9. 9. 2023 v 17:00 hod. 2.- 5. třídy, v 18:00 7. - 9. třídy

            Další termíny naleznete v harmonogramu školního roku 2024/2025 v záložce O škole.

             

          • Burza kroužků

          • Milí rodiče a přátelé školy,

            v pondělí dne 9. 9. 2024 od 15:00 (cca do 18:00) Vás zveme na Burzu kroužků, která proběhne při příležitosti vícedenní akce "školní plácek". Bude zde možnost prohlédnout si nabídku kroužků pro letošní rok, zjistit podrobné informace nabízených kroužků a rovnou své děti přihlásit. Něktří organizátoři si pro děti připravili program a možnost si spoustu věcí vyzkoušet.

        • Asistent/asistentka pedagoga
          • Asistent/asistentka pedagoga

          • Hledáme asistentku/asistenta pedagoga na 0,5 úvazku do třídy 1. stupně, každý den od 8 do 12 hodin a dále asistentku pedagoga na plný nebo tříčtvrteční úvazek. Platové zařazení dle dosaženého vzdělání a praxe. Nabízíme profesní podporu a zaměstnanecké benefity. Zájemci zasílejte životopis pouze mailem ředitelce školy na: marques@zssolidarita.cz.

          • Loučení s deváťáky 2024

          • Do fotoalba byla přidána nová galerie Loučení s deváťáky 2024.

            Připraveni na pořádnou dávku emocí? Poslední školní den kromě vysvědčení patří i loučícím se deváťákům, kdy o dojemné okamžiky není nouze. Já doufám, že jejich cesty Zahradou života povedou k tomu správnému cíli, který si vysnili. Pojďme si ten den znovu připomenout. Petra V.

          • Závěrečná akademie 2024

          • Do fotoalba byla přidána nová galerie Závěrečná akademie 2024.

            Dne 27.6.2024 proběhla v KD Barikádníků Závěrečná akademie ZŠ Solidarita. Žáci se svými pedagogy secvičili báječná vystoupení, deváťáci akademii skvěle odmoderovali, a rozloučili se vtipnými scénkami a tancem, dojali jsme se při zpěvu Ivky Š. s Lukášem P, paní ředitelka odměnila Hrdiny a Skokany roku a na závěr zazpíval učitelský sbor za doprovodu pana učitele Kabricka a opět Lukyho P. Zde je pár fotografií pro připomenutí:-) Díky moc všem zúčastněným, bylo to super! Děkuji Petra V.

          • Putovní pohár Františka Pláničky 2024

          • Do fotoalba byla přidána nová galerie Putovní pohár Františka Pláničky 2024.

            Dne 26.6.2024 se pod záštitou MČ Praha 10 na tréninkovém hřišti SK Slavia Praha konal 1. ročník turnaje základních škol Prahy 10 ,,O pohár Františka Pláničky´´ Naši žáci v opravdu horkém počasí statečně vybojovali krásné 5. místo z 11 zúčastněných škol. Veliká gratulace !! Hoši děkujem :-))

          • Den dětí 1.6.2024

          • Do fotoalba byla přidána nová galerie Den dětí 1.6.2024.

            Na Den dětí se v naší škole převážně sportovalo, ale měli jsme tu i pouť :-) Turnaje ve fotbale a stolním tenise byly součástí Závěrečných prací deváťáků, stejně tak i velice zdařilá pouť Agáty Z. Nechyběl ani tradiční Brännballový turnaj páťáků. Žáky nezastavila ani nepřízeň počasí a myslím, že si sportovní dopoledne všichni užili. Pro úplnost dodávám, že první místo ve fotbalovém turnaji získal smíšený tým osmých tříd. Velká gratulace !

          • Výtvarka 2023/24

          •  

            Co všechno může sdělit obraz či fotografie postavy v krajině? Jaké předměty by mohly tvořit zátiší s názvem Hra skončila nebo Paralelní světy? Jakým umělcem jsme se inspirovali při oživení interiéru WC? Zveme vás do fotogalerie plné ukázek z celoroční tvorby a setkávání s uměním. Ve videích a animacích na odkazu níže najdete např. rozpohybované motivy z obrazů malířky Toyen či módní přehlídku inspirovanou filmem Ruka Jiřího Trnky. 

            https://drive.google.com/drive/u/0/folders/11bIVsKQAsL4xQMXa2D02OdC5wrl0sJM3

          • Pasování na čtenáře 2024

          • Do fotoalba byla přidána nová galerie Pasování na čtenáře 2024.

            V úterý 11. června se konala tradiční školní slavnost Pasování na čtenáře. Naši prvňáčci ukázali, jak se během roku naučili číst, a připravili si pásmo básniček o všech písmenech abecedy. Čtenářská víla je pasovala na čtenáře a pozvaní rodiče, sourozenci a prarodiče jejich vystoupení náležitě ocenili. Přejeme našim novým čtenářům radost z přečtených knížek!

        • Volby do Evropského parlamentu a projektové vyučování
          • Volby do Evropského parlamentu a projektové vyučování

          • V pátek 7. června nebude družina. Vyučování všech tříd proběhne mimo budovu školy dle plánu vyučujících. Obědy jsou hromadně odhlášeny, avšak je možné dětem přihlásit obědový balíček, který si vyzvednou okénkem z jídelny před odchodem na akci. V pátek ráno a dopoledne nebude dětem umožněn vstup do budovy školy, proto je nutné, aby si vzaly ze skříněk vše, co budou potřebovat. Návrat ke škole dle rozvrhu či pokynu vyučujících. 

          • ZP : Futsalový turnaj 17.5.2024

          • Do fotoalba byla přidána nová galerie ZP : Futsalový turnaj 17.5.2024.

            V pátek 17.5. 2024 v rámci závěrečné práce organizovali Denis Kaprál a Šimon Macháček turnaj ve futsalu pro žáky 3. - 5. tříd. . Atmosféra byla opravdu skvělá, fanoušci báječní, zvuková kulisa rozléhala celou školou :-) Vítězné týmy jsou 🥇5.A 🥈3.A 🥉5.B, ale za mě jsou vítězové všichni, co se zúčastnili a bojovali. Díky všem, co se na akci podíleli. Petra Veverková (as)

          • Školní ples ZŠ Solidarita 2024

          • Do fotoalba byla přidána nová galerie Školní ples ZŠ Solidarita 2024.

            Dne 17.5 2024 se díky projektu Moje stopa ve škole 2023/2024 (participativní rozpočet Prahy 10) uskutečnil historicky první školní ples ZŠ Solidarita. S tímto odvážným projektem přišly žákyně 9.C Klára Prunerová a Silvie Karlíková, kterým se podařilo v celoškolním hlasování přesvědčit nejvíce respondentů. Tento ples byl také jejich závěrečnou prací. A myslím, že hodně povedenou :-) Tímto bych moc rády poděkovala jak holkám a jejich rodinám, které se na přípravě také podílely, ale i paní ředitelce jako vedoucí práce a dalším, kteří podali pomocnou ruku. Nebudu jmenovat všechny, jelikož bych na někoho stejně zapomněla, ale ráda bych vypíchla báječné předtančení v podání paní učitelky Zrakové a jejích žákyň, pak hudební doprovod v podání paní učitelky Výletové a TorzoBandu, a Ivě Šimkové a Lukášovi Pánkovi za krásnou tečku. Nesmím zapomenout na mé milé žákyně VP Fotografování za provoz fotokoutku. Doufám, že fotografie alespoň trochu přiblíží atmosféru, jaká v KD Barikádníků panovala a věřím, že se příští rok podaří akce zopakovat. Děkujeme. Petra Veverková, fotografka, as. pedagoga. Michaela Matysová a Barbora Brázdová, koordinátorky projektu Moje stopa ve škole. 

        • Zápis do 1. tříd - rozhodnutí
          • Zápis do 1. tříd - rozhodnutí

          • K zápisu bylo přihlášeno 120 dětí z toho 91 spádových. Z nich 11 byl udělen odklad školní docházky. Těší nás důvěra rodičů v naší školu, ale zároveň nás opravdu mrzí, že nemůžeme vyhovět všem. Potýkáme se s nedostatkem prostor, učeben, infrastruktury jako jídelna, tělocvična, jazykové a odborné učebny apod. Dne 26. 4. se uskutečnilo losování pořadí v první kategorii: děti s trvalým pobytem ve spádové oblasti školy. Níže zveřejňujeme výsledky a záznam z losování. Stále se ještě někteří rodiče ozývají s nástupem na jiné školy, takže místa se budou postupně uvolňovat. 

          • Noc s Andersenem

          • Do fotoalba byla přidána nová galerie Noc s Andersenem.

            V pátek 5.4.2024 se konala již tradiční akce Noc s Andersenem. Skupinky děti si nejdříve ve třídách vyzkoušely různé aktivity na téma o kterém četly, pak následoval veselý program v tělocvičně a nakonec jsme si u táboráku opekli buřty a společně zazpívali, ač nás trochu zradilo počasí a dorazila aprílová přeháňka, věřím, že jsme si to užili i tak. Moc děkuji všem, co tuto akci připravili i těm, kteří na ní v hojném počtu dorazili :-)

    • Kontakty

      • Základní škola Solidarita, Praha 10, Brigádníků 510/14, příspěvková organizace
      • skola@zssolidarita.cz
      • +420 274 820 795
      • Brigádníků 510/14
        100 00 Praha 10 - Strašnice
        Czech Republic
      • podatelna@zssolidarita.cz
      • wnwx8hj
      • 47611898
      • 047611898
      • 600041077
      • Gabriela Marek, vedoucí ŠD
        +420 736 769 498
        marek@zssolidarita.cz
      • Viola Kožíšková, vedoucí ŠK
        + 420 771 277 215
        skolniklub@zssolidarita.cz
      • Jiří Schellong, vedoucí ŠJ
        +420 774 450 021
        solidarita@sjp10.cz
        Školní jídelny Praha 10, příspěvková organizace
      • Základní škola Solidarita, Praha 10, Brigádníků 510/14, příspěvková organizace
        Brigádníků 510/14, Strašnice, 100 00 Praha 10
        IČO: 47611898
        Číslo účtu: 2701981509/2010
      • 2701981509/2010 - hlavní účet
        2801981514/2010 - družina, školy v přírodě
      • Mgr. Monika Bendová
        monika.bendova@praha10.cz
        V souvislosti se změnou pověřence pro ochranu osobních údajů v současné době probíhá aktualizace informací pro subjekty údajů.
      • Martina Habrová
        + 420 778 415 679
        whistleblowing@zssolidarita.cz
  • Sledujte nás